AKTUÁLIS

AKTUÁLIS PROGRAMJAINKRÓL TÁJÉKOZÓDJ FACEBOOK OLDALUNKON VAGY BLOGUNKON!
Alább régebbi tevékenységeinkből láthatsz ízelítőt:

2012-ben is készülünk egy csomó nemzetközi programmal!
Előkészületben nemzetközi képzésünk a képessé tétel, kortárs-segítés témájában “High Voltage” címmel, amit 12 parterszervezet együttműködésével tervezünk megvalósítani. A jelentkezés lezárult, a projektről, amint megvalósítási szakaszba ér, bővebben olvashattok fb-n.

MIT ADTAK NEKÜNK A RÓMAIAK?? – gyermektáborunk idén az ókori róma világába repíti a gyerkőcöket, a jelentkezéseket áprilistól fogadjuk a maximális létszám (40 fő) erejéig. Bővebb információért hívjatok, írjatok.

2011: SHOUT OUT LOUD! – Augusztusi nemzetközi képzési programunk témája: Marketing
és PR ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek számára. A képzésre 24 résztvevő érkezik 16 országból, a programot az EU Fiatalok Lendületben Programja finanszírozza.
Érdeklődni és jelentkezni e-mailben, illetve telefonon tudtok. Íme, itt az idei felhívás a részletekkel – Kattints!
SHOUT OUT LOUD! – felhívás, információk

MÁS:

Wild wild west – Vadnyugat az Éger völgyében…MÁR TERVEZZÜK, SZERVEZZÜK AZ IDEI TÁBORT!

Élesítsétek a vízipisztolyt, poroljátok a veszkó-kalapot, hatalmas vadnyugati móka vár titeket idén!
Még van pár hely, jelentkezz gyorsan!

IFJÚSÁGI CSERÉK

Mi ez?

Egy fogadó ország, fiatalok csoportja hazájában lát vendégül Európa más országából érkező fiatalokat, és közösen feldolgoznak egy előre kitalált témát. A közösen eltöltött idő alatt megismerik egymást, egymás kultúráját, tapasztalataikat és gondolataikat osztják meg különböző játékos-beszélgetős keretek között. Maguktól, szinte észrevétlenül dőlnek le az előítéletek és a sztereotípiák…Vagyis nagyot bulizunk úgy, hogy közben érdekes, értelmes témákról is beszélgetünk, meghallgatjuk egymás véleményét.
Az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programjának keretében pályázunk ezekre a cserékre – például:
“In every corner is a different story…” – 7 ország fiataljai által létrejövő ifjúsági csere a multikulturalitás témáját közösen feldolgozandó. Különböző szemszögekből és módszerekkel próbáljuk közösen áttekinteni a témát.

Egy másik példa, az első, a kedvenc: “Kultúrák és szubkultúrák – Cultural Coincidences – 2005”

HELYI TEVÉKENYSÉGEK

Alapítványunk központja Budapest VII. Kerület Erzsébetváros, bár táboraink megvalósulásának helyszíne elsősorban az Észak-Magyarországi Régió.
Programjaink a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják. Célunk, hogy kialakítsunk egy aktív fiatal közösséget, melyben a fiatalok mind maguk, mind mások számára hasznosan tölthetik el szabadidejüket és érezhetik elkötelezettségüket is, miközben jól érzik magukat.

Egyik fő tevékenységünk gyermektáborok szervezése és lebonyolítása (célcsoport: 6-18 éves korosztály), melyet elsősorban erzsébetvárosi gyermekek számára hirdetünk meg évről évre (hátrányos helyzetű és átlagos szociális helyzetű gyermekek egyaránt részt vesznek a programokon).
Már több mint 10 éve évente közel 100 gyermeknek és fiatalnak teremtünk lehetőséget, hogy részt vehessenek ezekben a táborokban. Körülbelül 30 önkéntes fiatallal dolgozunk, akik számára ifjúsági vezető képzéseket is biztosítunk.

Szintén szervezünk kulturális és ifjúsági rendezvényeket, programokat, többek közt 7 évig rendszeresen lebonyolítottunk egy kétnapos ifjúsági fesztivált együttműködve a VII. kerületi önkormányzattal (TE IS – Tavaszi Erzsébetvárosi Ifjúsági Sokadalom).

INTERCITY – 2007

Utazós (küldő) cserénk 2012-ben hét-nyolc lesz (Franciaország, Lettország, Lengyelország, Portugália), ha lesz lehetőség megint, mindig meghirdetjük,jelentkezzetek!(legfrissebb infók fb-n!
TE IS fb)

Ilyesmi témáink voltak idén: A természet helye a szabadidőben, Globális felmelegedés, Gasztronómia, A fiatalok jövője az EU-ban, Demokrácia és az ifjúság részvétele a közéletben – komolynak hangzanak – azok is, mégis jó hangulatban tudtunk ezekről beszélgetni, sok játékkal színezve. – KÉPEK A GALÉRIÁBAN!

ÖNKÉNTESSÉG

A TE IS alapítvány a Fiatalok Lendületben program Európai Önkéntes Szolgálat alprogramjában küldő szervezetként működik – akkreditációs száma 2010-HU-44
2004 óta évente 10-14 önkéntest tudtunk abban segíteni, hogy hosszútávú tapasztalatot szerezzen külföldön. Íme néhány kedvcsináló beszámoló, és egy dokumentum, amiből részletesebben kiderül, mi is ez az EVS, és mit kell tenni, hogy részt tudj venni a programban!

Hogy működik az EVS? – lépésről lépésre

Magyarországon is lehet ám önkénteskedni!! – a mi példáink:

Táborozás – Alapítványunk önkéntesei szervezik 1993. óta az Éger völgyében zajló gyermektáborokat. Év közben az adódó rendezvényeken segítenek, és van aki saját programot hozott már létre önkéntesen.
Az aktuális önkéntes lehetőségekről érdeklődj e-mailben!

GYERMEKTÁBOR

1993 óta működik gyermektáborunk önkénteseinknek köszönhetően, évente mintegy 40-200 gyereknek nyújtva lehetőséget a nyári szünidő egy részének hasznos eltöltésére. A létszám a turnusok számától függ, egy turnusban 35-40 gyereknek tudunk helyet biztosítani, a turnusok száma évente – a támogatásoktól függően – változó.

Táboros programjaink:

( ezeket a résztvevők akár naponta is választahatják, cserélhetik )

• barlangászat (kis koszosoktól az egész nagyokig)
    • vetélkedők, ügyességi, sport és drámajátékok
    • túra, természetjárás
    • kézművesség
    • táblás játékok, stratégiai és fejlesztő játékok.

A tábor résztvevői: 6-16 év közti gyermekek és fiatalok. A viszonylag széles korosztályválasztást a kisebbek és a nagyobbak közti együttműködés elősegítése, oktatása indokolja. A tábor során, e célból, a különböző korosztályok egymásra vannak utalva, így megtanulnak egymásra figyelni. A tábor egyik fő célja a gyermekek egymás iránti felelősségérzetének kialakítása, illetve az egymás iránti tolerancia erősítése, a közösségi szolidaritás légkörének megteremtése. E célnak megfelelően egyaránt fogadunk szociálisan hátrányos helyzetű, és magas társadalmi státuszú családból származó fiatalokat is.

KÉPEK A TÁBORBÓL – Keresd a galériában!

A tábor során a motivált régi táboros fiatalok képzésen vehetnek részt.
Az animátorképzés tartalma: A gyermekanimátorok képzését e tábor keretei között valósítjuk meg. Míg a résztvevők kedvükre válogathatnak a szekciók között, egy animátor egy-két szekció munkájában vesz részt gyakorlatszerzés céljából. A tapasztalatokat minden este megbeszéljük. A turnus végére az ifjúági önállóan is le tudnak vezetni egy-egy rövidebb foglalkozást, és könnyedén képesek gyermekekkel kapcsolatot teremteni, illetve motiválni őket. Az ifjúsági vezetők általában korábbi lelkes táborlakók, akik jelzik igényüket a tábor szervezésében és lebonyolításában való részvételre, illetve a későbbiekben ifjúsággal szeretnének foglalkozni. Feltétlen célunk az animátorok megfelelő felelősségérzetének kialakítása, a szakmai hozzáértés növelése, illetve a közösség légkör megteremtésére való képesség erősítése.